20 Ocak 2025 Pazartesi

Isı Kaybı Hesabında H Katsayısı Belirlenmesi

 Merhaba arkadaşlar;



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bugünki yazımızda kullanıcılarımız tarafından çokca sorulan bir konuya açıklık getirmek istedik. Bildiniz üzere ülkemizde ısı kaybı hesabı TS 2164, DIN 4701 normunda ve MMO yayınlarında geçen hesap yöntemleri ile yapılıyor. Isı kaybı hesabının özü tabi ki Q=AxKxdT formülü, ancak bu transmisyon yükünün yanında mahali etkileyen diğer faktörlerinde hızlıca hesaba dahil edilmesi için Birleştirilmiş arttırımlar ve Enfiltrasyon (sızıntı havası ısı kaybı hesabı) TS 2164'e dahil edilmiş durumda.

MMO yayınları da tabi her sene güncelleniyor ve bazı muğlak ifadelere mana kazandırılmaya çalışılıyor. Bu konulardan bir taneside ısı kaybı hesabı sırasında kullanılan H (Yapı ısı özelliği katsayısı) denilen bir katsayı. H Katsayısı TS 2164 normunda direk kullanılarken, bu normun güncel hali olan DIN 4701'de bina yüksekliği ile etkileşerek hesaba dahil ediliyor.


H Katsayısı öncelikle dizayn bilgileri ile ilintili bir katsayı, Binanın ısı bölgesi asıl belirleyici etken. Rüzgarlı ve Normal olmak üzere dış sıcaklık dizayn değerleri belirlenirken dikkate alının bir özelliği kullanarak MMO yayınlarında geçen H Katsayısını tespit ediyoruz.

Hesabın yapıldığı lokasyonun rüzgar durumu ile birlikte hesabı yapılan binanın rüzgar durumu da 3 ayrı seçenek ile dikkate alınmalı, bu seçenekler Korunmuş, Serbest ve Aşırı serbest. Bu değerler de yine MTH için ısı kaybı hesabında dizayn bilgileri penceresinde dikkate alınıyor.

Dizayn bilgileri penceresinde ilgili tespitler yapıldıktan sonra H katsayısının asıl kullanıldığı yer olan Enfitrasyon ısı kaybı hesabına geçiliyor. Fuga enfiltasyonu hesap çeşidinde toplam (axL), R katsayısı, H katsayısı, dT ve ze katsayıları da ayrıca hesaplanması gereken katsayılar. MTH için Isı kaybı hesabında tüm bu katsayılar otomatik olarak hesaplanıyor.

 

Bu makalemizin konusu olan H katsayısı ise MMO yayınlarında geçen EK III-13 ve EK III-14 tablolarında anlatıldığı şekilde hesaba dahil edilir. Yani öncelikle dizayn bilgilerinde ki seçimler kullanılarak EK III-13 içerisinden bir H katsayısı tespit edilir. Ardından EK III-14 de anlatıldığı şekilde H katsayısını etkileyen bir eY katsayısı tespit edilir ve iki değerin çarpımı olarak nihayi H katsayısı bulunur.

En başta belirttiğimiz muğlak ifade kavramı bu kısımda da karşımıza çıkıyor. Kimi mühendisler bu tablounun hesabı yapılan kot ile ifade edildiği şekilde eY katsayısı bulunması gerekir şeklinde yorumlarken kimi mühendislerde bu fikre karşı çıkarak bu tablonun binanın statik yüksekliği ile alakalı olduğunu ve eY katsayısının neredeyse tüm hesap boyunca sabit kalması gerektiğini belirtir.

Bu gibi durumların çözümü olarak MTH'ın geliştiricisi Serkan Özant'ın tavsiyesi üzerine her iki durumu da karşılayabilecek bir ön seçim değerini yazılım içerisine ekledik. Buna göre isikaybi.ini dosyası içerisinde ki bir değişken satırı bize bu seçimi sağlıyor. 


 

 

Windows notdefteri uygulaması ile kolaylıkla açılan isikaybi.ini dosyası içerisinde bir satır olan

eyf_buldingheight = On

Değişken bilgisi On hali ile kaldığında eY katsayısı binanın statik yüksekliği ile ilişkili hale gelir ve hesap boyunca sabit kalır. Bu değişkeni Off haline getirdiğinizde eY kaysayısı hesabı yapılan mahalin kotu ile ilişkili hale gelir ve her yeni kat hesaplanırklen buna uygun kot değeri kullanılarak yeni bir eY kaysayısı tespit edilir.

 

Gördüğünüz üzere MTH paket yazılımı çok detaylı ve karmaşık hesap usullerini bünyesinde barındıran, kişiye ve işe göre optimize edilebilen yapısı ile hizlere hizmet veren gelişkin bir yazılımdır.

Konu ile ilgili bir videoda hazırlıyoruz.  [Youtube] kanalımızdan izleyebilirsiniz.






 

 

 

 

Isı kaybı hesabı ve seçimi ile ilgili en başarılı çözümü, piyasalarda 30. yaşını kutlayan, Türkiyenin ilk ve tek profesyonel ısıtma klima soğutma hesap yazılımı MTH Paket içinde bulacaksınız. MTH Paketini yakından tanımak ve projelerinizde aradığınız kesin, hızlı, güvenilir çözümler için [burayı] tıklayınız..

 

Bir daha ki yazıda buluşmak üzere, hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder