27 Eylül 2024 Cuma

80 Bin Yılda bir..

 Merhaba arkadaşlar;

 


 


 

 

 

 

 

Bugün sizleri mesleki bilgilerinin yanında severek paylaştığımız gökyüzü ve uzay konulu bir paylaşımla bilgilendireceğiz. İlk kez 14 Şubat 1990’da NASA’nın Voyager 1 uzay aracı tarafından çekilen Dünya’nın ikonik bir fotoğrafı ile uzayda ve bilinen evrende ne kadar küçük ve yalnız olduğumuzla ilgili sarsıcı kavrayıştan sonra evrene bakış açımız ve bilgiye olan açlığımız giderek artıyor.


Uzayı ve doğayı daha bire alıcı gözler ile tarıyor ve izliyoruz. İşte bu taramalar sonucunda dünyadan gözlemlenebilen gök cisimleri geçişlerine bir yenisi ekleniyor. Hem de 80 bin yılda bir gerçekleşen bir şekilde.

Bu olağanüstü gök cismi, en son Afrika'dan çıkan ilk insanlardan bazıları tarafından gözlemlenmişti. Bilim insanlarına göre, kuyruklu yıldızın Dünya'ya bu kadar yakın olması en son 80 bin yıl önce gerçekleşti. Tam 80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilecek olan C/2023 A3 kuyruklu yıldızı, diğer adıyla Tsuchinshan-ATLAS, bu hafta gökyüzünde parlayacak. 

 

Bu muhteşem olaya tanıklık etmek ve kozmik şöleni izlemek için 27.09.2024 Cuma gününden itibaren dört sabah boyunca şafak vaktinde ufku taramanız yeterli. 27 Eylül Cuma ve 2 Ekim Çarşamba günleri arasında kuyruklu yıldızı gün doğumundan yaklaşık 40 dakika önce doğu-güneydoğu ufkunun birkaç derece üzerinde görebilecekler. yaklaşık 3 derece 1 parmağınızın ilk boğumu uzunluğundadır.

DERS2: Astronomide Açılar | Astronomi ve Astrofizik Dersleri - KBT Bilim  Sitesi

 

Bir daha ki yazımızda buluşmak üzere hoşçakalın..

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder