Merhaba arkadaşlar;
Yerden ısıtma sistemlerinde termostatlı kontrol olarak belirtilen uygulama aynı zamanda petek kullanılan merkezi ısıtmalarda da veya doğalgazlı ısıtma sistemlerinde de uygulanabilir sistemlerdir. Asıl maksat termostat vasıtası ile ortamın ısısının kontrolünü sağlamak ve böylece hem enerji tasarruf hem de konfor sağlanmasıdır.
Evlerde ısıtma sistemlerinin kontrolleri için yapılan uygulamalarında kontrol ekipmanları seçimi yapabilmek için öncelikle nasıl bir uygulama yapılmak istendiğine karar verilmelidir. Biz bu uygulama seçeneklerini iki sınıfta değerlendiriyoruz. Her odayı ayrı termostat ile kontrol edebilen ve tüm evi tek bir termostat ile kontrol edebilen sistem arasında bir seçim yapılmalıdır.
Tüm evi tek termostat ile kontrol etmeniz mümkündür. Ortak bir alana konulacak bir termostat ve tesisattaki dönüş kollektörünün başına takılacak bir küresel zon vanası ile kontrol etmeniz mümkündür. Bu uygulama en ekonomik çözüm olarak uygulanabilir. Fakat bu uygulamada şu dezavantajlarınız olacaktır. Tek bir mahale konulacak termostat sadece o mahalin ısısını ölçecek ve ona göre motorlu vanayı kontrol ederek ortam ısınını ayarlamaya çalışacaktır. Her odanın ısısı aynı olmayabilir, bazı odalar daha soğuk bazıları ise daha sıcak olabilir. Böyle durumlarda her odayı aynı ısıda tutmanız çok mümkün olmayacaktır.
Her odayı ayrı termostat ile kontrol etmek için ise yine dönüş kollektörünün termostatik kollektör dediğimiz üzerlerine motorlar takılabilen bir model olması gerekir. Örneğin 9 zonlu bir kollektör bulunan bir evde her zonu ayrı bir termostat ile kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda tek bir odaya eğer birden fazla zon gidiyor ise yine bu zonların hepsini tek bir termostat ile kontrol etmeniz de mümkün olacaktır. Bu uygulama her odanın ısısını istediğiniz derecede tutmanızı sağlayacaktır. Hem konfor hem de ekonomik açıdan tasarruf sağlayacağınız bir yöntemdir.
Bir daha ki yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder