14 Mart 2018 Çarşamba

Elon Musk neyin peşindesin.

Merhaba arkadaşlar;











Bugün ki yazımızda uzmanlık alanımız dışına çıkıyor ve bir iş adamının pop-star kadar ünlü olabileceğini ispatlayan Elon Musk'ın hedeflerine odaklanıyoruz.

Bildiğiniz gibi Elon Musk Güney Afrika ve Kanada asıllı, Güney Afrikalı, Kanadalı, ve Amerikalı mühendis, mucit, yatırımcı ve girişimci. SpaceX’in kurucusu ve Tesla Motors ile PayPal’ın kurucu ortaklarındandır. Bir teknoloji evangelisti olan Elon'un şirketleri arasında yer alan Tesla Motors Elektrikli araçlar üreterek petrol egemenliğine bir son vermek istiyor. 

İlk bakışta çok masum ve çevreci bir istek olan petrolü tahtından etme fikri petrol piyasasının büyüklüğü karşısında aslında kar odalı bir istek olduğu ortaya çıkıyor. Uluslararası Enerji Ajansı raporuna göre, küresel petrol talebi, 2016-2022 döneminde günlük 7,3 milyon varil artarak 103,8 milyon varile ulaşacak.Bir varilin yaklaşık 150 Lt. olduğunu işlenmiş akaryakıtın litresinin Türkiyede yaklaşık 5 Tl. olduğunu düşünürseniz çok çok büyük paralardan bahsediyoruz.


Bunun yanında devamlı surette karşımıza çıkan bir şehir efsanesi olan uçan araba yapılacak ama petrol şirketleri izin vermiyor. Sınırsız enerjiyi bulan adam ortadan kayboldu gibi petrol şirketlerine atılan çamurun nedense Elon Musk'un çalışmalarına hiç zul vermemesi. Düşünsenize şirketinizin kapısına kilit vuracak adam elini kolunu sallayarak Ar-Ge yapıyor ve başına henüz bir şey gelmedi. Burdan da yola çıkarak Elon Musk'ın aslında petrol şirketleri içinde çalıştığını düşünebiliriz.













Büyük resme yakından bakınca detayları görürsünüz ama bu detayları birleştirmek ve vizyonerin açtığı projeksiyonu okumak için biraz daha geride durmak gerekir.

Elon Musk'ın diğer uğraşısının ise SpaceX şirketi olduğunu görüyoruz. SpaceX, merkezi ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Hawthorne şehrinde bulunan bir Amerikalı uzay taşımacılığı şirketidir. 2002 yılında kurulan SpaceX in bizi Mars'a götüreceğine kesin gözü ile bakılıyor.

NASA dururken neden SpaceX peki. Öncelikle özel teşebbüs olması finansmanın halkın vergilerinden ve devletin gelirinden değil buraya yatırım yapan şahısların cebinden karşılanacağı anlamına geliyor, elde var bir. Mars seyahati kitlelerin gözünde büyütülerek ve özendirilerek ve hatta yörüngeye bir Tesla Roadster yollanarak yapılan reklam ile algı yönetimi yapılıyor ve hedefin Mars olduğu söyleniyor. Bir nevi a bak kuş var diyerek bakışlar başka yöne çevriliyor, elde var iki.











Tesla Motors ve SpaceX hakkında kısa bir giriş yaptıktan sonra petrol piyasasının gelirini tek başına yiyecek bir yapının yumuşak karnına geldi sıra. Elektrikli otomobillerde ki en büyük problem tasarımları veya sıfırdan 100km/h ulaştıkları zaman değildir. Normal araçlarda 30-40 Lt. Hacminde depo ile binlerce KM yol alınırken elektirkili araçlarda pil kapasitesi ile darası arasındaki orantıdır.

Buna göre yüzlerde kilo ve büyük bir alan ihtiyacı baş göstermektedir. En yüksek pil teknolojisi olan Lityum iyon pil bir çeşit yeniden doldurulabilir pildir. Çoğunlukla elektronik araçlarda kullanılır. Ağırlıklarına-büyüklüklerine oranla verebildikleri yüksek enerji ile en iyi pil çeşitlerinden biridir ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Laptop pilleri ve diğer elektronik piller için kaynak Dünyada mevcut ki hızla azalmakta. Tesla Motors firması tarafından yılda  500.000  araç  için  lityum  pili  üretebilecek  bir  tesisin yapımı   sürmektedir.   Bu   tesisin   2020   yılında   faaliyete geçmesi plânlanmaktadır. 













Bu pillerde kullanılan Lityum, sembolü Li atom numarası 3 olan kimyasal elementtir. Periyodik tabloda 1. grupta alkali metal olarak bulunur ve yoğunluğu en düşük olan metaldir. Lityum doğada saf halde bulunmaz. Yumuşak ve gümüşümsü beyaz metaldir. ABD  Jeolojik  Araştırma  Kurumu  (USGS) Dünya  lityum  rezervlerini  30  milyon  ton  olarak  tahmin etmektedir.













Özetlemek gerekirse Tesa Motors ve SpaceX firmaları tek bir amaca hizmet ediyor. Serbest piyasadan Mars hayali ile topladıkları birikim ile Ay madenciliği yapacak teknolojiye erişmek ve Ay üzerindeki Lityum kaynaklarının sömürerek petrol devlerinin tahtına oturmak. 

Bir daha ki yazımızda buluşmak üzere, hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder