26 Aralık 2016 Pazartesi

MTH Püf Noktaları-16 : Havuz Isıtma ve Nem Alma Prosesi

Merhaba arkladaşlar;










Proje tasarım safhaları içerisinde MTH paket yazılımının sağladığı kolaylıkları ve sürprizleri daha detaylı paylaşacağımız MTH Püf noktaları yazı dizimizde yeni bir konu ile sizlerle birlikteyiz. Bu yazımızda Psikrometrik modülü içinde bulunan Özel Proses Tasarla Sihirbazı ve Havuz Isıtma ve Nem Alma Prosesi hakkında bilgi vermek istiyoruz.


MTH için Psikrometik diagram yazılımında havuz ısıtma ve nem alma prosesleri için ASHRAE ve RECKNAGEL standartlarına göre iki ayrı çözüm sunuluyor. İki standarda atıf yaparak çözüm yapan tek yazılım olma özelliğini de halen koruyor. Bazı yazılımlar piyasalara ilk sunuldukları andan itibaren çok detaylı özelliklerle geliştirilmiş oluyorlar ve zamandan bağımsız yazılımlar oluyorlar. MTH Psikrometrik diagram yazılımı da bu özelliği ile öne çıkıyor.

Yazılım içerisinde bu iki hesaptan birini seçme imkanına sahipsiniz. Yazılımın .ini dosyası içerisinde bir değişken değiştirilerek iki standarttan biri tercih edilebilir.

[Default]
Hum_water_temp = 18
Hum_leav_RH = 90
Heating_coil_load_f = 0
Cooling_coil_load_f = 0
Pool_calc_std = 2
Pool_wall_temp = 20
Pool_mois_per_peop = 147
Supply_air_volume_f = 0.01
Air_velocity_ashrae = 0.01
Air_velocity_racnagel = 0.5
Economizer_ratio = 50
Zoom_ratio = 50
Osnap_ratio = 2
SHF_scale_fn = Arial Tur
SHF_scale_fs = 6

Yazılımın .ini dosyası içerisinde ki [Default] başlığı altından Pool_calc_std değişkeni eşitliği 1 ile ASHRAE, 2 ile RECKNAGEL seçilmiş olur.

İki Hesap arasında kabul farklılıkları ve yöntem farklılıkları olsa da optimum tesisat değerlerinde hemen hemen aynı sonuçlar alınmaktadır. Fizik kurallarına tabi proses çözümleri farklı yöntemler ile benzer sonuçlara ulaşmaktadır.

Havuz ısıtma ve nem alma proseslerinin amacı havuzdan ve insanlardab ileri gelen nemin ortamdan alınmasıdır. Zaten nem alma proseslerinin genel amacı ortamdaki nemi istenilen düzyde tutmaktır. Havuz ısıtma ve nem alma proseslerinde ortamda oluşan nemin hesaplanması büyük önem taşır. Başka bir önemli nokta da üfleme havası sıcaklığıdır. Üfleme havasının sıcaklığına ve hızına dikkat edilmelidir.

Isıtılacak havuz ortamında duvarların terleme yapmaması istenir. Bunun tespiti için yüzey sıcaklığı, duvarın ısı geçirme katsayısı ve değerlere ihtiyaç duyulur.

Havuz ortamında oluşan nem miktarı havuz yüzeyinden buharlaşan su miktarı ve ve insanlardan buharlaşan su miktarı olmak üzere iki bölümde incelenir. Havuza üflenecek havanın sıcaklığı ve miktarı iç ortamda ki ısı kaybını karşılamalıdır.

Yüzme havuzlarının kış çevriminde cihaz mümkünse %100 dış hava ile çalıştırılmalıdır. Duvar yüzay sıcaklığının iç havanın çiğlenme noktası sıcaklığının altına düşmemesine dikkat edilmelidir.

MTH Psikrometrik diagramda Özel Prosesler başlığı altında bir sihirbaz mantığı ile hazırlanan Ürün Kurutma ve Havuz nem alma proseslerinden biri seçildikten sonra boş bir digram üzerinde özel proses gerçeklenir ve oluşan sonuçlar çıktılar kısmında kullanıcıya sunulur.


















Öncelikle sihirbaz ekranından yapılacak işlem seçilir. Sevk havası debisi heaplanması iseteniyorsa sevk havası sıcaklığı programa tavsiye edilmelidir.



















Daha sonra iç ve dış ortam sıcaklıkları yazılıma tanıtılır. Kuru termometre değeri girildikten sonra izafi nem kısmında yüzde değeri yazılarak <enter> tuşlanırsa yazılım seçilen ilin rakım değerine uygun bir barometrik basınçta yaş termometre değerini tavsiye edecektir.




















Mahalin hesaplanmış ısı kaybı değeri, havuz alanı, insan sayısı ve havuz suyu sıcaklığı değerleri girilerek özel proses veri girişi tamalanmış olur.



















Son olarak diagram üzeerinde yer alacak noktalara ait kullanıcı nokta isimleri girilir.






















Diagram gerçeklenebilir sayısal değerlere sahipse MTH için Psikrometrik Diagram yazımı prosesi diagram üzerine çizer ve sonuçları Çıktılar kısmında onayınıza sunar.


















MTH için Psikrometrik Diagram yazılımı ile elimizin altından Havuz ısıtma ve nem alma prosesi yapan bir hesap makinesi olduğunu düşünebilirsiniz. girilen değerlerin sonuca etkisi hemen izlenebilir ve değerler optimize edilebilir.


Bir daha ki yazıda buluşmak üzere, hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder