Merhaba arkadaşlar;
Proje tasarım safhaları içerisinde MTH paket yazılının sağladığı kolaylıkları ve süprizleri daha detaylı paylaşacağımız MTH Püf noktaları yazı dizimizde yeni bir konu ile sizlerle birlikteyiz. Bu yazımızda Ürün kütüphanelerine ek yapmak, özellikle yeni bir radyatör kütüphanesi yaratmakla ilgili bilgi vermek istiyoruz.
Daha önce yayınladığımız Fan Coil kütüphanesi eklenmesi yazımızda ki bilgilere ek olarak bu yazmızda yeni bir radyatör kütüphanesi nasıl düzenlenir, hangi bilgileri mutlaka bu kütüphaneye eklemeliyiz bu detaylara bakacağız. Fan Coil kütüphanesi eklenmesi ile ilgili yazıyı okumak için [burayı] tıklayınız.
Biz bu yazımızda internet üzerinden EFES firmasının sağladığı digital katalogu PDF formatında bilgisayarımıza indirerek daha önceden hali hazırda bulunan bir MTH Radyatör kütüphanesine girdik. Toplamda 2-3 dakikamızı alan bu çalışma ile Radyatör kütüphanemize yeni bir marka eklemiş olduk.
http://www.efesradyator.com/pdf/aluminyum_radyatorler.pdf web adresinden bulduğumuz pdf seçim kataloğunu bilgisayarınıza indiriniz. Seçim kataloğunun radyatör kapasiteleri ile ilgili tablo kısmını verileri takip edebilecek şekilde ekranınıza ortalayınız.
MTH kurulumu ile bilgisayarınıza kurulan herhangi bir radyatör kütüphanesini bularak hem excel (.xls) dosyasını hem de kütüphane eşlem dosyasını (.esl) kopyalayarak F2 tuşu ile isimlerini rd_efes.xls ve rd_efes.esl olarak değiştiriniz. Fan Coil kütüphanesi eklenmesi yazımızda bu kısımlar detaylı olarak anlatılıyor.
Üretici ve satıcı bilgileri web sitesinde ki iletişim kısımlarında verilen bilgiler girilerek kütüphaneye tanıtılır. "ürün_blg" alanında üreticinin yayınladığı seçim kataloglarında ki bazı major veriler ilgili birim sistemlere dikkat edilerek girilir.
Üreticinin yayınladığı seçim tabloları dökümanları ve pdf dökümanlardan ilgili markanın lanse ettiği radyatör tipleri ve kapasite tablolarını excel dosyamızda ilgili kısımlara yazmaya başlıyoruz. Burada dikkat edilecek husus her üreticinin hazırladığı kapasite tablolarının düzen intizam ve kullanılan birim sistemlerin farklı olabileceği. Bu gibi durumlarda MTH standart kütüphane yapısında sayısal değerler için hangi birimler kullanıldıysa üretici kataloğundan alınan sayısal değerler birim çevrimi yapılarak girilmelidir.
Bu örneğimizde MTH standart kütüphanesi Radyatör verimlerini watt biriminde depolarken üretici kataloğunda bu değerler kcal/h verilmiştir. Bu gibi durumlarda internet üzerinden bulacağımız online birim çevrim sistemleri yardımımıza yetişir.
Bir radyatör kütüphanesinde olmazsa olmaz veriler, yukarıdaki excel tabloasunda işaret edildiği gibi ısıtıcı akışkan ortalama sıcaklığı ve 20 ve 22 derece oda sıcaklıkları için Watt cinsinden kapasitelerdir. Tüm akışkan rejimleri ve tüm oda sıcaklıklarında %100 doğrulukda radyatör verimi elde etmek için mutlaka 80 'C akışkan sıcaklığı ve 20'C ve 22'C oda sıcaklıklarında radyatör verimleri kütüphaneye girilmelidir.
Örneğimizde kullandığımız üretici seçim dökümanında 80'C ortalama su sıcaklığı ve 20'C/22'C oda sıcaklıkları için verim değerleri bulunmasaydı bu katalog ile tüm su rejimleri ve tüm oda sıcaklıkları için verim bulamazdık. Sadece katalogda geçen 70'C su rejimi ve oda sıcaklıklarında ki verimleri kullanabilirdik. Bu gibi durumlarda MTH için Radyatör ve FC seçimi yazılımı dizayn bilgilerinde su rejimi kataloğun barındırdığı su rejimi olarak yazılmalı.
MTH Radyatör kütüphanesinde kullanılan tüm sekmeler ve alanlar için bilgi girişini bitirdikten sonra Dosya anamenüsünden kaydet komutu vererek Excel uygulamasını kapatıyoruz. Son olarak genel MTH dizini altında ki Radfan dizini altında bulunan radfan.ini dosyasını noteped uygulaması vasıtası ile açıyoruz. [Database radiator] başlığı altına rd_efes.xls kütüphanesini ekliyoruz ve Dosya ana menüsünden kaydet komutunu vererek uygulamayı kapatıyoruz.
Bu aşamadan sonra MTH için Radyatör ve FC Seçimi yazılımını açarak ilgili markanın tanımlı tipleri arasından istenilen su rejimi ve oda sıcaklığı için %100 doğrulukta radyatör kapasitesi bularak hesaplarımıza ekliyebiliriz.
Bir daha ki yazıda buluşmak üzere, hoşcakalın..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder