Merhaba arkadaşlar;
Proje tasarım safhaları içerisinde MTH paket yazılının sağladığı kolaylıkları ve süprizleri daha detaylı paylaşacağımız MTH Püf noktaları yazı dizimizde yeni bir konu ile sizlerle birlikteyiz. Bu yazımızda Ürün kütüphanelerine ek yapmak, özellikle yeni bir fan-coil kütüphanesi yaratmakla ilgili bilgi vermek istiyoruz.
MTH Paket yazılımı bünyesinde 150’den fazla firmanın yaklaşık 5000 ürününün teknik verileri bulunmakta. Cihaz seçimlerinde hayati öneme sahip bu teknik veri kütüphaneleri MS Excel ve MS Access formatında bulunmakta. İki ayrı formatta olmasının sebebi MS Excel uygulamasının hemen hemen her bilgisayarda bulunması ve kullanıcıların bu yazılımı kullanmaya aşina olmalarıdır. Üretici kataloglarında bulunan seçim bilgileri 1-2 dk. içerisinde bu yazılımların tanıdığı dosya formatlarında girilerek MTH’ın kullanımına sunulabilir. Bu sayede kullanıcılar yeni çıkan ürünleri zaman kaybetmeden projelerine ekliyebilir.
Biz bu yazmızda internet üzerinden IMAS firmasının sağladığı digital katalogu PDF formatında bilgisayarımıza indirerek daha önceden hali hazırda bulunan bir MTH Fan Coil kütüphanesine girdik. Toplamda 2-3 dakikamızı alan bu çalışma ile Fan-Coil kütüphanemize yeni bir marka eklemiş olduk.
http://imasklima.com.tr/ithalat-secf-serisi-ultra-sessiz-fancoil-uniteleri web adresinden bulduğumuz pdf seçim kataloğunu bilgisayarınıza indiriniz. Seçim kataloğunun fan coil kapasiteleri ile ilgili tablo kısmını verileri takip edebilecek şekilde ekranınıza ortalayınız.
Daha sonra windows dosya gezgini veya This PC butonu ile C:\ sürücümüzde ki MTH genel dizini altında bulunan Libraries dizinini açıyoruz.
Halihazırda mevcut olan fan coil kütüphanelerinden bir tanesini belirliyerek hem .xls hem de .esl dosya formatlarında olanları fare ile işaretliyerek copy-paste komutları ile kopyalarını yaratıyoruz.
Bu işlemin ardında klavyeden F2 tuşu ile her iki dosyanında adını değiştiriyoruz. Bu örneğimizde fc_imas.xls ve fc_imas.esl olarak her iki dosyayıda isimlerini değiştirmiş olduk.
Üzerinde çalışma yapabileceğimiz ve fan coil kütüphanesi var olduğuna göre excel yazılımını kullanarak fc_imas.xls dosyasını açıyoruz ve eski marka ve tiplere ait tüm bilgileri temizliyoruz. Açılan dosyanın sahip olduğu üretici, satıcı, kapasite ve genel sekmelerininde alanları belirleyen ilk satırlar hariç tüm satırları temizliyoruz.
Üreticinin yayınladığı seçim tabloları dökümanları ve pdf dökümanlardan ilgili markanın lanse ettiği fan coil tipleri ve kapasite tablolarını excel dosyamızda ilgili kısımlara yazmaya başlıyoruz. Burada dikkat edilecek husus her üreticinin hazırladığı kapasite tablolarının düzen intizam ve kullanılan birim sistemlerin farklı olabileceği. Bu gibi durumlarda MTH standart kütüphane yapısında sayısal değerler için hangi birimler kullanıldıysa üretici kataloğundan alınan sayısal değerler birim çevrimi yapılarak girilmelidir.
Bu örneğimizde MTH standart kütüphanesi Fan coil su debisini m3/h biriminde depolarken üretici kataloğında bu değerin lt/sn. verilmeştir. Bu gibi durumlarda internet üzerinden bulacağımız online birim çevrim sistemleri yardımımıza yetişir.
Çok çeşitli online birim sistem çevrimi sitesi bulunmakla beraber herzaman aradığımız birim çevrimleri bir arada bulamıyabiliriz. Bu gibi durumlarda arama motorlarına “unit conversation lt/s to m3/h” gibi günlük konuşma diline yakın arama kriterleri yazarsak en uygun çevrim sitesi bize tavsiye edilir.
Bu örneğizde http://www.traditionaloven.com/tutorials/flow-rate/convert-l-liter-per-second-to-m3-cubic-meter-per-hour.html sayfası bize tavsiye edilmiştir. İlgili birim çevrim katsayısını excel sayfasında boş bir alana yazarak üretici kataloğından okuğumuz değerler ile satır satır işleme sokuyoruz ve MTH standart kütüphanesinde ilgili alanda istenilen birim sisteme uygun sayısal değeri elde ediyoruz.
MTH Fancoil kütüphanesinde kullanılan tüm sekmeler ve alanlar için bilgi girişini bitirdikten sonra Dosya anamenüsünden kaydet komutu vererek Excel uygulamasını kapatıyoruz.
Son olarak genel MTH dizini altında ki Radfan dizini altında bulunan radfan.ini dosyasını noteped uygulaması vasıtası ile açıyoruz. [Database fan-coil] başlığı altına fc_mas.xls kütüphanesini ekliyoruz ve Dosya ana menüsünden kaydet komutunu vererek uygulamayı kapatıyoruz.
Bu aşamadan sonra MTH için Radyatör ve FC Seçimi yazılımını açarak ilgili markanın tanımlı tipleri arasından istenilen su rejimi ve oda sıcaklığı için %100 doğrulukta fan coil kapasitesi bularak hesaplarımıza ekliyebiliriz.
Bir daha ki yazıda buluşmak üzere, hoşcakalın..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder